Creadores de Gràcia

Projecte Minerva

Creadores de Gràcia

Projecte Minerva

Centre Cívic la Sedeta

Centre Cívic la Sedeta

Espai de CreacióDifusióFormació

El Centre Cívic La Sedeta és un equipament sociocultural del barri del Camp d’en Grassot, que ofereix serveis i una programació cultural a la població de totes les edats: infants, joves, adults i gent gran. Col·laborem amb tots els actors socials i culturals per afavorir una major participació ciutadana i contribuir a la cohesió social del territori.

També articulem propostes i continguts que potencien la producció creativa emergent, a més d’impulsar el projecte singular sobre la Mediterrània (projecte de solidaritat i cicles).

Situat en un edifici fabril, símbol per al barri, el Centre Cívic va ser inaugurat l’any 1985 i ofereix ofereix una àmplia i variada oferta d’activitats culturals, de lleure i de caire social, fruit del treball dels diversos serveis del centre cívic i del teixit social del territori i de la ciutat.

 

El patrimoni

El Centre Cívic La Sedeta ocupa una part de l’antiga fàbrica de teixits Pujol y Casacuberta. L’empresa, creada l’any 1899, va ser de les primeres a Europa a produir teixits de seda crua, shantung, en telers mecànics. D’aquí que la fàbrica es conegui popularment com La Sedeta.

La transformació de la fàbrica de La Sedeta en equipaments socials fou el resultat de la reivindicació que els veïns i veïnes del Camp d’en Grassot i de la Sagrada Família mantingueren amb esforç i convicció durant tres anys.

Les movilitzacions van començar el mes de març de 1975, quan sota l’alcaldia del batlle Masó els terrenys foren desafectats com a espai d’ús públic i els propietaris aconseguiren un certificat que els assegurava que en la propera revisió del Pla Comarcal el solar seria edificable.

L’any 1976 la Caixa d’Estalvis de la Diputació (avui Caixa de Catalunya) compra La Sedeta i presenta el projecte per construir-hi un edifici de vuit plantes amb 260 pisos. En iniciar-se les obres d’enderrocament, els veïns organitzats en moviment i sota el lema “La Sedeta per al barri” ocupen la fàbrica, paralitzen les obres i forcen així reunions entre diverses institucions públiques i la Caixa d’Estalvis Provincial que culminaran en la compra del solar per part de l’Ajuntament.

Fruit d’aquesta històrica reivindicació, el 25 de maig de 1985 l’alcalde Pasqual Maragall inaugurava el Centre Cívic La Sedeta. Quatre mil metres quadrats de l’antiga fàbrica Pujol i Casacuberta van donar cabuda al nou equipament municipal. La resta de la fàbrica ja s’havia transformat en una escola i en un institut.

Poques vegades un edifici ha forjat el caràcter d’un veïnat com ho ha fet La Sedeta amb els veïns i veïnes del Camp d’en Grassot, per acabar esdevenint patrimoni de tots ells, de tota Barcelona. Van ser ells, els veïns i veïnes del Camp d’en Grassot, els que van sortir al carrer, els que van lluitar per aconseguir un nou equipament per al barri. I tot aquest esforç no es pot oblidar.

Relacionat amb aquest espai

Obres Creadores Notícies Agenda

Centre Cívic la Sedeta
Carrer de Sicília, 321
08025 Barcelona