Creadores de Gràcia

Projecte Minerva

Creadores de Gràcia

Projecte Minerva

Exposició Dones i aigua

El creixement econòmic que el model masculí de progrés ha venut és el creixement dels diners i del capital sobre la base de la destrucció d’altres tipus de riquesa com la produïda per la naturalesa i les dones.

Vandana Shiva

 

Les nàiades, la Chalchiuhtlicue, la Jemanjá, l’Ameonna, la Coventina o la Mamacocha són algunes de les deïtats, esperits o orishes femenines de l’aigua. En moltes de les mitologies i religions humanes l’aigua s’humanitza en forma femenina i és que dones i aigua sempre hem tingut una relació especial. Les dones no hem separat les aigües com Moisès però hem trencat moltes aigües per donar pas a la vida. I per aquesta mateixa vida i des dels ecofeminismes hem defensat territoris i poblacions de la cobdícia d’empreses que només veuen en l’aigua un producte mercantilitzable. Perquè nosaltres ens hem trobat a les cues de les fonts cooperativitzant un bé que sabem -i necessitem- col·lectiu o hem compartit llarg camí carregant pesats càntirs per abeurar les nostres famílies i amistats i cuinar els aliments. 

En aquesta exposició, les creadores de Gràcia del Projecte Minerva volem retre homenatge a la relació històrica i actual de les dones amb l’aigua. Volem parlar del dolor que ens inunda quan veiem com els nostres rius s’assequen i es desborden pel canvi climàtic; volem fer-nos sentir l’aigua que ens conforme i ens mou, que ens crea i ens manté en vida i volem ser l’aigua persistent que erosiona les arestes lacerants de les roques fins a fer-les caure. Perquè necessitem més aigua i menys arestes; més flexibilitat i menys rigidesa; més col·lectiu i menys egoisme. Agafeu un got d’aigua i gaudiu de l’exposició: us agafarà set. 
 

Obres: