Creadores de Gràcia

Projecte Minerva

Creadores de Gràcia

Projecte Minerva

5 anys del Projecte Minerva!

9 de abril de 2019
Per Projecte Minerva

El dia 20 de març vam celebrar els 5 anys del Projecte Minerva. Vam decidir aprofitar la inauguració de la nova exposició Veus de dones per celebrar el nostre aniversari perquè crèiem que no hi havia un millor entorn on reunir-nos per bufar les espelmes.

A partir de les 18 h de la tarda, la gent va començar a reunir-se a la Seu del Districte per gaudir de les diverses actuacions que hi havia programades i visitar l’exposició. Amb actitud festiva i reivindicativa, es va iniciar un acte ple d’art i creació.

Les actuacions de la Josefina Altés i Campà, l’Alba Tor, la Mercè Amat i la Teresa Vergés i Adrià van evidenciar el talent i la diversitat de temàtiques i experiències de les dones creadores. Els seus textos van emocionar i enardir el públic i ens van interpel·lar fent-nos reflexionar entorn la societat en la qual vivim i com podem transformar-la per fer-la més equitativa i lliure de violències.

La lectura del text de celebració va donar pas al vídeo que vam gravar l’any passat i que presentàvem públicament per primer cop. Un vídeo que recull algunes de les moltes accions i projectes que hem realitzat al llarg d’aquests 5 anys.

Les creadores presents bufaven les espelmes en representació de totes aquelles que no van poder assistir a l’acte i de totes les dones que, amb el seu art, ens han precedit històricament i ens han permès ser.

Tot convidant a la gent a escriure els seus desitjos i pensaments en una acció artística participativa dissenyada per les creadores i presentada per la Mercedes Rodríguez, es donava per acabat l’acte. Només quedava brindar, fer un recorregut per l’exposició i gaudir de les converses intranscendents que es produeixen quan sents que l’entorn que t’envolta és amable i confortable. Aquelles converses que creen i reforcen els llaços invisibles que ens connecten i a partir de les quals es comparteixen somnis, idees i projectes que, molt sovint, acaben esdevenint realitats.

Moltes felicitats a les creadores i al Projecte Minerva! Per molts anys més!

Si voleu veure més fotografies de la celebració, podeu trobar-les al nostre Facebook

Us deixem el text de celebració dels 5 anys:

El divendres 7 de març de fa 5 anys presentàvem públicament el Projecte Minerva a la sala Mezanina. Com si d’un part es tractés, aquell divendres representava el final d’una gestació lenta i complexa que havia començat el 2011 quan diverses membres del Consell de dones havien detectat la falta de visibilització de les dones creadores del Districte i havien volgut posar-hi remei i, a la vegada, suposava l’inici d’un Projecte que naixia amb la il·lusió, les ganes i la incertesa de qui sap que ha vingut per transformar la societat.

Els primers passos van ser tímids. Habituar-se a la nova plataforma web i la cerca de creadores per formar part del catàleg van acaparar tota l’atenció fins que el gener de l’any 2015 vam fer la primera trobada de creadores al bar del Teatre Lliure de Gràcia (on actualment, la ruta literària fa parada). Per primer cop ens reuníem i ens posàvem cara. D’aquella reunió i el treball posterior va sorgir la programació del 8 de març del 2015 i la primera exposició de temàtica lliure que es va poder visitar a la sala Mezanina. La primera acció conjunta la vam fer aquell mateix 8 de març a la Plaça de les Dones del 36, amb actuacions diverses i la creació d’un tapís col·lectiu. Els consensos i la ideació d’accions interdisciplinàries on totes tinguéssim cabuda ja formaven part del Projecte des del primer moment.

A partir d’aleshores, els passos van esdevenir cada vegada més ferms i vam aprendre a caminar. Les formacions per gestionar els perfils personals, la participació en les festes majors de Gràcia, la programació de trobades, les ganes de compartir i la inestimable i inabastable imaginació i creativitat de les cada vegada més nombroses dones creadores del Projecte Minerva van fer-lo créixer exponencialment. Es cosien les idees personals amb els objectius col·lectius i sorgien projectes i accions com les rutes pels tallers de les creadores, la intervenció al mercat de l’Abaceria, la creació de dues exposicions temàtiques col·lectives, la participació en fires i mercats i tantes altres.

L’activitat frenètica de l’any 2017, marcat socialment pels atemptats terroristes a Barcelona que ens van sorprendre a punt de començar l’acte Minerva per la festa major de Gràcia, ja anticipava l’eclosió d’un 2018 més viu i actiu que mai, amb el naixement d’un projecte com el Laboratori Escènic Me Too, la recepció del premi d’honor de Gràcia a títol col·lectiu o la ideació i disseny de les rutes literàries. Un 2018 on hem continuat exposant, i cada vegada més habitualment, fora del nostre Districte (i ciutat!) seguint les petjades d’aquella primera exposició a la històrica Bonnemaison.

I, així, més actives i visibles que mai, hem arribat al 2019 amb un Projecte Minerva cada vegada més madur. No només sabem i podem caminar, sinó que hem decidit col·lectivament cap on. L’horitzó, per definició, sempre es troba lluny. Però com que no deixem de caminar, es manté canviant, dinàmic i cada vegada dibuixat, cantat, actuat, teixit, esculpit i ballat de manera més col·lectiva.

Per aquests 5 anys i per tots els que vindran, volem donar les gràcies a totes les creadores: a les històriques, que ens van precedir amb la seva lluita per ser i existir; a les que van tirar del carro al principi però després, per motius diversos, han hagut de fer un pas al costat; a les que han marxat del districte però ens donen suport des de la llunyania; a les que es reuneixen cada mes i amb el seu temps i il·lusió emprenen tants projectes i a les que nodreixen el web compartint la seva obra amb nosaltres; a les que participen dels projectes i a les que pensen i creuen en nosaltres. Un nosaltres en majúscules que cada vegada, gràcies a totes, es fa més gran.

 

També volem agrair tot el suport que ens dóna el districte de Gràcia, perquè sense elles això no hagués estat possible. I al Consell de dones, que van sembrar una llavor que hem regat i cuidat amb afecte i amor amb l’ajuda de Trama, que ens ha acompanyat tot aquest temps i, com la resta, creu amb nosaltres.