Creadores de Gràcia

Projecte Minerva

Creadores de Gràcia

Projecte Minerva

Cultura a casa! Què podem fer aquests dies?

16 de març de 2020
Per Projecte Minerva

Aquests dies en què restarem més hores a casa nostra, cuidant a la resta i a nosaltres mateixes, pot ser un bon moment per obrir les portes a artistes, reflexions, coneixements i debats que massa sovint no podem gaudir pel ritme de vida que portem.

Per això, us deixem diferents enllaços  on, si us ve de gust, podreu trobar cultura, reivindicació i feminisme.

 

RÀDIO

Gracienques. En aquest enllaç podeu trobar tots els podcasts del programa de ràdio Gracienques. Tot i que la ràdio sempre és gratuïta, a vegades no disposem de prou temps per poder-la escoltar. La Josefina Altés i Campà del Projecte Minerva dinamitza a Ràdio Gràcia 107.7 FM el programa Gracienques, on podem conèixer la vida i l'obra de moltes dones gracienques excepcionals. L'expertesa i delicadesa de la presentadora treu el millor de cada dona entrevistada i ens permet a les persones oients empatitzar i conèixer des de la sinceritat i l'honestedat a la dona entrevistada. 

 

LITERATURA

Per persones adultes

Dones de Gràcia. Itineraris històrics. Isabel Segura i Soriano. Un recorregut pels barris de Gràcia al llarg de la nostra història i des de la sempre rica i generosa mirada de la dona. 

100 llibres de dones reivindicatives. Ciència-ficció, contes, realisme...en aquest web, podeu trobar 100 llibres de grans artistes per descarregar gratuïtament.

127 llibres sobre feminismes. En aquest enllaç podeu trobar llibres de pensadores, historiadores, artistes...que reflexionen entorn els feminismes i ens ofereixen la possibilitat de qüestionar, repensar i reescriure el nostre coneixement.

Biblioteca mundial digital. Hi podeu trobar articles, documents històrics originals, mapes i un munt de coneixement més d'arreu del món.

 

Per infants

- Siete romepcuentos para siete noches. En aquesta guia educativa, trobareu recursos per treballar la coeducació i, per descomptat, set contes que trenquen amb les paràmatres sexistes d'algunes històries.

- Contes per treballar les emocions i la situació actual. L'usuària Selenita_So de twitter ens deixa un fil amb diversos contes per treballar les emocions, explicar el coronavirus o combatre la por.

 

Escoltem històries?

També hi ha algunes webs on podeu trobar audiollibres gratuïts. Trobar espais que ofereixin accés gratuït a aquesta tipologia de llibres no és fàcil i menys si busques obres en una llengua minoritzada com el català i d'un col·lectiu discriminat com són les dones. Us deixem algunes webs generals on, si rebusqueu, podreu trobar obres de dones o en català.

- Poema Vida Nostra de la creadora de Gràcia membre del Projecte Minerva Mercè Amat.

- Retalls. Enregistrament del poemari de la creadora de Gràcia Teresa Vergés i Adrià. 36 poemes il·lustrats de petites històries sobre la natura, les dones, el respecte a la vida...

- IVOOX: En aquest web, la majoria de llibres són gratuïts.

- Amazon: A Amazon podreu trobar alguns audiollibres gratuïts.

 

DOCUMENTALS

- Las que faltaban. Documental creat pel grup de música Mafalda on es reflexiona entorn l'absència (o la no presència) de dones sobre els escenaris. És que no existeixen grans músiques?

- Miss escaparate. Documental que reflexiona entorn les representacions femenines, la sexualització i la cosificació de les dones així com les conseqüències que això té sobre nosaltres.

- The Celluloid Closet. Un documental sobre la història de la representació LGTBI en el cinema i altres mitjans audiovisuals.

- Deu documentals sobre la situació de les dones. En aquest enllaç podeu trobar deu documentals, alguns d'ells gratuïts, sobre les violències que rebem les dones i alguns exemples per a la subversió i transformació de la realitat.

- Documentals en català per conèixer noves realitats. Vilaweb fa un recull de diferents documentals (alguns d'ells gratuïts) en català per conèixer noves realitats, en la seva majoria de temes socials.

 

MUSEUS

Visites virtuals a diferents museus.

 1. Museo del Prado – Madrid.
 2. Museo Reina Sofía – Madrid
 3. Museo Thysenn – Madrid
 4. Pinacoteca di Brera – Milano
 5. Galleria degli Uffizi – Firenze
 6. Musei Vaticani – Roma
 7. Museo Archeologico – Atene
 8. Louvre – París
 9. British Museum – Londres
 10. Metropolitan Museum – New York
 11. Hermitage – San Petesburgo
 12. National Gallery of art – Washington

 

MÚSICA

- Cuarantena Fest. Diverses persones artistes s'han unit per continuar oferint música i espais de socialització durant la quarantena.

- Gran teatre Liceu. Al canal de youtube del gran teatre Liceu, podeu trobar diferents vídeos i algunes òperes en obert.

- Filarmònica de Berlin. La filharmònica de Berlín ofereix alguns concerts gratuïts durant la quarantena.

 

ALTRES

- L'associació d'editors de revistes i digitals en català, ofereix un mes gratuït de lectura de revistes i diaris d'educació, cultura, gastronomia, etc.

- Píkara Magazine. Una revista feminista de referència que ens ofereix continguts sobre una gran diversitat de temes relacionats amb la igualtat. No han fet cap oferta especial perquè els seus continguts sempre es posen a disposició de la ciutadania de manera gratuïta, però molt sovint, la vida quatidiana no ens deixa temps per gaudir tranquil·lament de tots els debats que ens proposen. Som-hi?

Creadores relacionades: 

Josefina Altés Campà