Creadores de Gràcia

Projecte Minerva

Creadores de Gràcia

Projecte Minerva

Exposició "La Llum, endins escrita"

27 de novembre de 2017
Per Projecte Minerva

Exposició artística La llum, endins escrita.

Del 15 al 29 de novembre, de dilluns a divendres de 10 a 20 h i dissabtes de 10 a 13 h.

El treball artístic de l'exposició La Llum, endins escrita ha unit la pintura de Joan Colomer i la poesia de Mercè Amat

El pintor gironí, Joan Colomer Valls, i la poeta barcelonina, Mercè Amat Ballester, dialoguen sobre la recerca humana del sentit de l'existència. D'aquest diàleg obert a la transcendència en resulten dotze obres (Creació, Desig d'eternitat, Lluita interior, el Caminar de la consciència, Revelació, Pregària, Pelegrinatge, Benaurança, Contemplació, Fraternitat, Persistència i Vida eterna) que conviden l'espectador/lector al desvetllament de la consciència.

El poeta, lingüista i president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), en Carles Duarte i Montserrat, escriu en el pròleg del catàleg de "La Llum, endins escrita": resseguint aquestes dotze obres, que es desdoblen en pintures i poemes, ens veiem empesos a construir al seu costat un itinerari enriquidor i estimulant cap al centre de nosaltres mateixos, des del cor de la terra al cor de la llum.

 

LA LLUM, ENDINS ESCRITA

Una invitació al desvetllament a través de la poesia i de la pintura.

L'exposició La llum, endins escrita, neix gràcies a la confluència -en part atzarosa- de dues sensibilitats artístiques unides per un mateix fil: la voluntat de posar en relleu la necessitat actual de reflexionar i de qüestionar-se alguns dels aspectes més essencials de l'ésser humà.

Diàleg interior

En temps d'experimentacions formals i expressions artístiques lúdiques i precipitades, cal reivindicar la lentitud i la profunditat. Per això celebro que dues personalitats destacades del món de la literatura i de la plàstica com Mercè Amat Ballester i Joan Colomer Valls s'hagin proposat el repte de confluir en un diàleg entre veu i traç, entre paraula i pinzellada, que configura un viatge interior de naturalesa eminentment espiritual.

L'art veritable no es pot limitar a un mer exercici tècnic exempt d'ànima. Colomer i Amat, que ho saben, ens ofereixen un conjunt d'una qualitat excepcional on l'estil precís i reflexiu de Mercè Amat s'uneix al llenguatge prodigiós de Joan Colomer Valls d'estesos horitzons que es fonen i s'encenen, de cingles successius davant del mar infatigable, de miralls d'aigua, de núvols vestits d'ombres i de flames, de cendres, porpres i turqueses.

“Assedegats d'immensitat”, Amat i Colomer ens convoquen a una aventura estètica d'esperança que relliga el que és perenne i el que és efímer, l'alè i la matèria, la religió i el paisatge, perquè en sorgeixi vida autèntica i la foscúria de la nit esdevingui esclat de bellesa en les albades.

Sense la recerca d'una dimensió transcendent, l'ésser humà es banalitza. Però a hores d'ara, en una època en què tendim a atribuir a la tecnologia una responsabilitat desmesurada en la nostra experiència quotidiana, que en queda mediatitzada, són més aviat escasses les aportacions que es fan des del vessant creatiu a la interpel·lació sobre el misteri que intuïm rere la immensitat, sobre el sentit del que som en l'univers.

Colomer i Amat s'hi endinsen, no pas improvisadament, sinó com una continuïtat natural de la seva trajectòria sensible i compromesa amb l'anhel d'infinitud.

Resseguint aquestes dotze obres, que es desdoblen en pintures i poemes, ens veiem empesos a construir al seu costat un itinerari enriquidor i estimulant cap al centre de nosaltres mateixos, des del cor de la terra al cor de la llum.

Carles Duarte i Montserrat, poeta.

Creadores relacionades: 

mercè amat ballester