Creadores de Gràcia

Projecte Minerva

Creadores de Gràcia

Projecte Minerva

Laboratori Me Too

10 de agost de 2018
Per Projecte Minerva

El Laboratori Me too és un espai de treball que neix el febrer de l'any 2018 impulsat per l'Alba Tor i amb la participació de membres del col·lectiu Minerva i de El Mundo de los ASI. Comença com un espai de trobada setmanal on es comparteixen i treballen, a través de les arts escèniques, les violències i abusos sexuals viscuts.

Alejandra

El Laboratori Me too sorgeix amb la voluntat de treballar col·lectivament els abusos sexuals infantils. Una inquietud que parteix de les vivències encarnades de les seves integrants: unes experiències atrapades dins seu, invisibilitzades, silenciades per la por i la vergonya i dolorosament soterrades i palpitants.

pecadora

Les integrants del laboratori decideixen que ja no volen callar. Que les seves culpes, les seves pors i els seus malsons no són només seus, són també nostres. Ens pertanyen a tota la societat: una societat que calla, invisibilitza i culpabilitza als infants i a la seva situació familiar d'aquestes violències mentre tolera l'erotització i sexualització de les criatures, en especial de les nenes; fomenta uns paràmetres de bellesa femenins que infantilitzen a les dones; incentiva una masculinitat tòxica i dominant, sexualment depredadora i potencialment violadora; permet una justícia que actua tard i malament i que, a través de prescripcions, perpetua la impunitat i eximeix i justifica, entre altres coses, els agressors.

El Laboratori neix i creix per compartir i sanar-se, utilitzant l'art i exercitant la solidaritat. El laboratori busca curar unes ferides i unes cicatrius que encara supuren i interpel·lar-nos a la resta de la societat perquè no permetem que en la intimitat de les llars i en la vulnerabilitat de la infància, continuïn lacerant-se expectatives i futurs.

mary_bloom_2

En la lectura dramatitzada dels textos que han estat treballant durant aquests 6 mesos, amb una dramatúrgia senzilla i honesta, exposen amb franquesa la cruesa de la seva realitat i experiències. Aquell diumenge calorós de juliol que van presentar-la per primer cop a Porta 4 no va ser la calitja perpètua d'aquesta Barcelona humida el que ens va fer sentir que ens faltava l'aire. Els espectadors i espectadores vam deixar-nos sorprendre amb la delicadesa i la intensitat de l'obra mentre les poesies, els balls i la música teixides amb fermesa ens eriçaven la pell i ens obrien els ulls a una realitat invisibilitzada i dolorosa.

eli4

Quan elles es mantenien assegudes indiferents al dolor i desesperadament quietes mentre les companyes s'intercalaven al centre de l'escenari compartint les seves vivències, ens recordaven la inacció i permissivitat socials i ens feien sentir impotents. Però quan ens allargaven la mà i ens convidàvem a lluitar contra aquestes violències ens permetien experimentar un bri d'esperança i pensar que podíem formar part del canvi, que nosaltres també hi teníem un paper. Resilients i valentes, l'obra del Laboratori Me too és també un cant a l'esperança, a la superació personal i col·lectiva i a la necessària transformació social.

vols

A les integrants del Laboratori Me too els hi queda feina per fer. Projecten seguir treballant i reunir-se i teatralitzar l'obra de cara al novembre. Mentrestant, ens toca a nosaltres moure fitxa i cridar que no volem ser còmplices d'aquestes violències, que no les permetem en la nostra societat i que lluitarem per acabar amb elles.

Si us vau perdre l'estrena, teniu l'oportunitat de veure l'obra aquest 19 d’agost a les 20:45 a la Plaça de les dones del 36 en el marc de la Festa Major de Gràcia.

final