Creadores de Gràcia

Projecte Minerva

Creadores de Gràcia

Projecte Minerva

Les tres reines magues

30 de desembre de 2019
Per Projecte Minerva

Pel mes de gener escollim per la campanya contra les violències masclistes i els rols i estereotips sexistes el dia 6. Per què?

 

Perquè és el dia dels reis mags. El dia en què la tradició ens explica que celebrem l’arribada a Betlem de tres monarques seguint una estrella fugaç. Una tradició, com tantes altres, masculinitzada. Quantes dones hi ha en el nostre imaginari? Quin paper tenen en les nostres festes? La nadala de l’AFA Fructuós Gelabert “Atrapades en el gènere. Fuig, fuig, fuig” ens ho deixa molt clar, com també ens parla de les resistències evidents de part de la societat quan transformes les llegendes perquè siguin més equitatives, com va passar el 2015 quan Manuela Carmena va proposar que fossin tres reines les que portessin regals. Gloria Fuertes havia escrit el conte que Carmena va voler portar a la realitat “Las tres reinas magas: Melchora, Gaspara y Baltasara” el 1979, poc després d’acabar la dictadura. Un conte que busca parlar de la pau i l’amor i que a partir de la cultura fomenta l’equitat i un món lliure de violències. 

 

Escollim el dia 6 perquè quan parlem d’història i de reines, molt sovint oblidem aquelles que no eren europees i blanques i que també van existir, transformant la societat i defensant els seus pobles de la invasió i colonització d’Europa. Dones reines que rescata el llibre Reinas de África y heroínas de la diáspora negra de Sylvia Serbin. 

 

I perquè quan parlem d’il·lustració i república i recordem la revolució francesa ens oblidem de la contribució filosòfica i intel·lectual que tantes dones van fer, proposant un altre model de societat, d’organització i de repartiment de poder. Dones que van contribuir a construir aquesta república d’iguals i que van ser menystingudes i assassinades pel poder d’aquell temps a la vegada que actualment són invisibilitzades per la nostra historiografia. Com Olympe de Gouges, que va escriure la “Declaració dels drets de la dona i la ciutadana” dos anys després que es declaressin els drets de l’home i el ciutadà. 

 

Escollim, doncs, el dia 6 perquè volem més dones en els nostres imaginaris; volem totes les dones en la nostra història i volem que es reconeguin les contribucions que hem fet per construir un món més equitatiu, sense violències ni privilegis i on totes les persones tinguin el mateix valor. 

ATENCIÓ: Recordeu que aquest mes de gener, la convocatòria per denunciar les violències masclistes realitzada per la Plataforma Unitària contra les violències de gènere serà el dilluns 20 de gener.