Creadores de Gràcia

Projecte Minerva

Creadores de Gràcia

Projecte Minerva

Ressenya exposició col·lectiva "El cos" a la seu del Districte de Gràcia

28 de maig de 2017
Per Projecte Minerva

La primera quinzena d'abril les creadores de Gràcia van estrenar l'exposició col·lectiva «El cos» a la seu del Districte de Gràcia.

A la inauguració, el dia 4 d'abril, en un ambient festiu i alegre, vam poder gaudir d'un pica-pica i una copa de cava mentre gaudiem amb l'art d'algunes de les creadores del projecte Minerva: la lectura dramatitzada de La Fontana sobre la simbologia que amaga el conte d'en Barbablava ens va obrir a tots aquells missatges amagats en els contes i les tradicions que, tot i la seva importància en la constitució de la nostra identitat, massa vegades ens passen per alt; la Rosa Mª Arrazola ens va connectar amb aquells espais del cos que desperten amb l'experiència del dolor i ens va agermanar amb les seves paraules amb les experiències i vivències de les dones d'altres llocs i cultures; la Marta Pérez i Sierra ens va sacsejar amb la seva poesia sobre els cicles vitals que experimenten els cossos de les dones i la vivència/violència social que suposen per nosaltres; i finalment, la Teresa Vergés, amb sensibilitat i senzillesa, va permetre'ns, amb la seva poesia i la seva veu, aproximar-nos al nostre jo fet carn amb afecte, tendresa i honestedat. Totes elles van representar en viu i en directe el que vol ser l'exposició: una aproximació intensa i sincera a un tema personal, polític i social com és el cos.

La Fontana Rosa Mª Arrazola 

Al llarg de la setmana, els graciencs i gracienques van poder descobrir aquesta exposició multidisciplinària que reflexiona entorn el cos, els límits, les violències o les identitats. El cos femení ha estat un espai per la repressió i, a la vegada, per la reivindicació; un lloc de patiment i, al mateix temps, d'alegria i plaer; a través del cos ens identifiquem, ens diversifiquem, ens comuniquem amb el món i amb les persones; el cos pot representar una frontera o esdevenir el canal amb el qual el nostre jo més íntim i honest connecta i es comunica amb el món.

La poesia, la pintura, l'escultura o el clown van conjugar-se en aquesta exposició per transportar a la persona visitant a un viatge on reflexionar, des de les diferents arts, sobre les nostres identitats i corporalitats, la nostra història personal i col·lectiva i les marques que deixa en el nostre ser, els nostres dolors i patiments o les nostres joies i alegries. L'alta afluència de públic i les bones crítiques evidencien, una vegada més, com l'art i la creació esdevenen un espai de llibertat, connexió i comunicació amb la resta; un lloc íntim i personal i a la vegada col·lectiu i comú.

Collage

A la clausura de l'exposició, en un entorn amigable i proper, vam gaudir d'un espectacle clown de la Merche Ochoa. En la representació, vam veure el viatge d'una petita nena que cercava respostes a les preguntes que es feia sobre les històries i els contes que li explicaven. Com ella, les creadores de Gràcia transiten i viuen els seus propis viatges, cercant i expressant a través del seu art totes aquelles preguntes i respostes sobre aquesta part de nosaltres masses vegades oblidada, repudiada o menystinguda que és el cos.

Merche Ochoa

Podreu tornar a visitar l'exposició ben aviat, a l'Espai Creatiu Amalgama. No us la perdeu!